top of page
  • Plexxus fysiotherapie

Carpaal tunnel syndroom

Word je 's nachts wel eens wakker met slapende handen? Voel je dan tintelingen in de duim, wijsvinger, ringvinger en middelvinger? Dan zou het kunnen zijn dat je last hebt van carpaal tunnel syndroom.


Wat is carpaal tunnel syndroom?

Aan de handpalmzijde ligt een tunnel met daarin verschillende structuren zoals een zenuw en pezen. Deze tunnel noemen we de carpale tunnel. Het kan zo zijn dat door een bepaalde oorzaak de tunnel te nauw wordt, waardoor de middelste handzenuw bekneld raakt. De klachten in de hand die hierdoor ontstaan noemen we carpaal tunnel syndroom.


Het komt vooral voor bij mensen van 45 tot 64 jaar oud, bij vrouwen tijdens de zwangerschap of menopauze, bij mensen met reumatoïde artritis, artrose in de hand, diabetes, overgewicht of na een breuk in de hand of pols.


Wat zijn de klachten?

- Tintelingen in de duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger.

- PIjn in de duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger.

- Verminderde kracht in de hand, vooral in de duim

- Verminderd gevoel in de hand/vingers


Herken jij je in dit verhaal? Voorkom zware handarbeid. Let erop dat je je pols goed recht houdt in het dagelijkse leven. Let daarbij ook op je slaaphouding, probeer niet op je hand te liggen.


Twijfel je of je last hebt van carpaal tunnel syndroom of wil je hier meer advies over? Kom dan langs bij onze handtherapeut Marlou en maak een afspraak.
5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page