top of page
Diabetes Mellitus
(type1 en 2)
Wat is Diabetes Mellitus (DM) Type 1 en 2?
Diabetes mellitus type 1 en type 2 zijn beide vormen van diabetes, waarbij het suikerniveau in het bloed niet goed wordt gereguleerd. Bij type 1 maakt het lichaam geen insuline meer, een stof die helpt suiker te gebruiken. Bij type 2 maakt het lichaam niet genoeg insuline of gebruikt het niet efficiënt. Insuline is belangrijk omdat het helpt suiker in de cellen te krijgen voor energie. Mensen met diabetes moeten hun suikerniveau in balans houden door een gezond dieet en, indien nodig, medicatie.


Meest voorkomende symptomen:
  • Gewichtsproblemen: Onverklaarbaar gewichtsverlies (type 1) of moeite met gewichtsbeheersing (type 2) kan van invloed zijn op zowel voeding als fysieke activiteit.

  • Vermoeidheid: Diabetes kan vermoeidheid veroorzaken, wat deelname aan regelmatige fysieke activiteit kan beïnvloeden.

  • Spierzwakte: Verminderde spierkracht en spiermassa zijn problemen die fysiotherapie kan helpen aanpakken.

  • Cardiovasculaire problemen: Diabetes verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, wat de relevantie benadrukt van zowel aangepaste voeding als fysieke activiteit om de gezondheid van het hart te ondersteunen.

  • Gewrichtsproblemen: Gewrichtsstijfheid en verminderde flexibiliteit kunnen fysieke activiteit bemoeilijken, wat fysiotherapie kan helpen verbeteren.

  • Bloedsuikerbeheersing: Dieet speelt een cruciale rol bij het beheren van bloedsuikerspiegel, terwijl fysiotherapie kan bijdragen aan betere glucose controle.


Wat kan Plexxus fysiotherapie en Diëtetiek betekenen bij DM type 1 en 2?
Plexxus fysiotherapie kan helpen bij het optimaliseren van het bewegend functioneren, bij afvallen, het optimaliseren van de leefstijl en het voorkomen van complicaties zoals wonden aan de voeten als gevolg van verminderd gevoel. Daarnaast is samenwerking met de diëtist erg belangrijk. De diëtist van Plexxus heeft uitgebreide kennis en ervaring bij Diabetes en werkt nauw samen met de fysiotherapeuten. Middels dieetadvies kan zij bijdragen aan een gezonde eetgewoonte om de bloedsuikerspiegel te reguleren. 

bottom of page