top of page
Reumatische aandoeningen
​Wat zijn reumatische aandoeningen?
Reumatische aandoeningen zijn een groep van diverse aandoeningen die betrekking hebben op het bewegingsapparaat, zoals gewrichten, spieren, pezen en botten. Voorbeelden van reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis, osteoartritis, lupus, fibromyalgie en jicht.

Meest voorkomende symptomen:
  • Gewrichtspijn: Pijn in de gewrichten, die vaak wordt ervaren als een doffe, aanhoudende pijn.

  • Stijfheid: Beperkte bewegingsvrijheid en stijfheid van gewrichten, vooral 's ochtends of na periodes van inactiviteit.

  • Zwelling: Zwelling rondom de gewrichten als gevolg van ontsteking.

  • Vermoeidheid: Ernstige vermoeidheid die niet verdwijnt na rust, vaak geassocieerd met reumatische aandoeningen.

  • Warmte en roodheid: Warmte en roodheid rondom ontstoken gewrichten.

  • Moeite met bewegen: Problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als gevolg van pijn en stijfheid.

  • Spierpijn: Pijn in de spieren, vaak als gevolg van ontstoken gewrichten die invloed hebben op de omliggende spieren.

  • Misvormingen: In sommige gevallen kunnen reumatische aandoeningen leiden tot gewrichtsvervormingen, vooral bij langdurige, onbehandelde gevallen.

  • Algemene malaise: Een gevoel van algemene malaise, vaak geassocieerd met de onderliggende ontstekingsreactie.


Wat kan Plexxus betekenen bij reumatische aandoeningen?
Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het beheer van reumatische aandoeningen door het verbeteren van bewegingsbereik, spierkracht en het aanleren van strategieën voor pijnmanagement. De behandeling kan variëren op basis van het specifieke type en de ernst van de reumatische aandoening. Samenwerking met een fysiotherapeut kan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren en het functioneren te optimaliseren.


Vergoeding Fysiotherapie
Fysiotherapie komt voor veel reumatische aandoeningen niet meer uit de basisverzekering (vroeger was dit wel zo). Dit betekent dat vergoeding voor eigen rekening komt of middels uw aanvullende verzekering. Voor enkele reumatische aandoeningen komt vergoeding nog wel uit de basisverzekering, Dit geldt bijvoorbeeld voor SLE (systemische lupus erythematodes) en Sclerodermie. Uw fysiotherapeut zal u kunnen informeren aan de hand van uw vorm van reuma of vergoeding uit de basisverzekering komt of niet. 
 
bottom of page