top of page
Blog 

Blog 24-8-2020 Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Je darmen veranderen koolhydraten in glucose. De Gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70% van je energie (wat je dagelijks eet) uit koolhydraten te halen. De rest van je energie krijgt je binnen via eiwitten en vetten. Koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel, maar niet alle koolhydraten verhogen de bloedsuiker op dezelfde manier. Koolhydraten kun je opdelen in twee verschillende soorten, namelijk de langzame en de snelle koolhydraten. 

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten zorgen ervoor dat de bloedsuiker niet te snel omhoog gaat.

Hierdoor heb je langer het gevoel dat je verzadigd bent (geen trek hebt).

De bloedsuikerspiegel blijft stabieler en dat is gunstig!

 

Snelle koolhydraten
Snelle koolhydraten bevatten in verhouding meer suiker en minder vezels (en vaak ook meer calorieën). Hierdoor krijgt de bloedsuikerspiegel snel hoge pieken, maar daalt ook weer snel. Het gevolg is dat er meer schommelingen komen in de bloedsuikerspiegel Daardoor krijgen we eerder weer trek en zijn we geneigd meer van te eten.

 

Waar zitten koolhydraten in?
Koolhydraten zitten in heel veel verschillende producten, zoals pasta, rijst, bami, mie, brood, koekjes, gebak, zoutjes, chips, krentenbollen maar ook in groenten, fruit en peulvruchten. Er is een verschil tussen de langzame en snelle koolhydraten en hoe gezond deze voor ons zijn. 
Kies vooral voor de langzame koolhydraten omdat deze gezonder zijn voor je. 

 

Langzame koolhydraten

  • Volkoren- en roggebrood

  • Volkoren pasta

  • Zilvervliesrijst

  • Groenten

  • Fruit laag in suiker (vooral mandarijn, aardbeien, bessen, frambozen, kiwi)

  • Peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten)

  • Noten zonder zout (cashewnoten, paranoten, pinda’s

  • Zuivelproducten zoals melk, kwark en yoghurt (klein beetje koolhydraten, meer eiwitten)

Snelle koolhydraten

  • Witbrood, krentenbollen, croissants, saucijzenbroodjes (alles met wit meel en roomboter bereid)

  • Witte pasta

  • Witte rijst

  • Snoep

  • Vruchtensappen of frisdrank

  • Zoete fruitsoorten: Banaan, druiven, mango of kersen

  • Koekjes/ gebak

  • Honing en suiker

  • Jam/ appelstroop/ hagelslag/ pasta. (Eigenlijk al het zoete broodbeleg)


Wil je koolhydraatarm/ minder koolhydraten eten?
Koolhydraatbeperkt eten is een omschakeling in wat je gewend bent: koolhydraten zitten namelijk in veel voedingsmiddelen die je normaal gesproken juist wél eet. Het is vaak niet verstandig om alle koolhydraten schrappen uit de voeding, maar deze juist beperkter te gaan eten. Daarvoor in de plaats eet je meer goede vetten en eiwitten. 
Minder koolhydraten eten wordt bijvoorbeeld geadviseerd bij mensen met Diabetes of gestoorde glucosewaarden. 

Tips bij minder koolhydraten? 

  • Vul je bord met veel groenten! Zowel bij de lunch als bij de avondmaaltijd.

  • Voeg eventueel wat extra vezels toe aan je eten, bijvoorbeeld in de vorm van lijnzaad of een vezelpreparaat. Soms wordt de stoelgang minder makkelijk. 

  • Eet vooral goede vetten (onverzadigde vetten)

  • Haal deze vetten uit noten, zaden, pindakaas, avocado en olijfolie/zonnebloemolie.


Wil je meer weten hoe je het beperken van koolhydraten het beste kan doen?
Neem contact op met onze diëtiste. Zij kan jouw voeding en koolhydraten berekenen én tips geven hoe je het beste kunt starten! 

 

 

 

 

 

8 april 2020. Wat kun je doen met drinkvoeding?

In sommige situaties is reguliere voeding alleen niet altijd voldoende om de dagelijkse hoeveelheid energie, eiwitten en vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Bijvoorbeeld doordat je een operatie hebt ondergaan, een longaandoening hebt of omdat je ongewenst veel afgevallen bent in een korte periode.  Dit kan er namelijk voor zorgen dat je tijdelijk minder eetlust hebt, moeite hebt met slikken (bijvoorbeeld benauwd bent) of minder grote porties op kan eten.
Aanvullende, medische voeding kan tijdelijk ondersteuning bieden.  Overleg dit altijd met jouw huisarts of diëtiste. 

Flesjes kun je ‘gewoon’ opdrinken maar je kunt er ook een smoothie van maken of bijvoorbeeld pannenkoeken. Een paar suggesties ter inspiratie:


Smoothie met fruit (1 groot glas)

  • 1 Flesje drinkvoeding op basis van melk of yoghurt.

  • Smaak neutraal, vanille of vruchten

  •  50 gram (diepvries) fruit naar keuze

  • 50 ml volle yoghurt, kwark of Skyr

Doe alles in een blender of staafmixer en pureer het.

Is het geheel te dik? Je kunt er altijd een klein scheutje sap of water aan toe voegen om het iets dunner te maken. 

Pannenkoeken (voor 3 stuks)

• 1 flesje drinkvoeding op melkbasis, neutraalsmaak 
• 100 g bloem 
• 1 ei 
• 1 eetlepel (vloeibare) margarine of boter


Meng de bloem, het ei en de drinkvoeding in een kom. Roer het geheel tot een dun, glad beslag dat in een dunne straal van de lepel afstroomt. Verhit de boter in een koekenpan. Giet het beslag in de pan en bak de pannenkoek aan beide zijden goudbruin. Serveer met zoet of hartig beleg: jam, stukjes fruit of bijvoorbeeld een plak meegebakken kaas. 


Wil je nog meer ideeën voor het gebruik van drinkvoeding? Kijk eens op de website van Sorgente (leverancier van medische voeding) : https://www.sorgente.nl/drinkvoeding-recepten#sapbasis

1 april 2020: Eten uit de voorraadkast

Tijdens de Coronacrisis blijft het belangrijk om gezond en lekker te eten. De manier waarop je boodschappen doet, en eten kookt, is nu mogelijk wel nét even anders. Wat zijn makkelijke en handige producten om in huis te hebben in deze periode? Wat kun je goed bewaren in de voorraadkast én in de vriezer?

Fruit en groenten
Groenten en fruit uit de diepvries zijn net zo gezond als verse groenten. Je kunt hier dus prima een voorraadje van inslaan! Diepvriesfruit is lekker in een smoothie of door de yoghurt. Diepvriesgroenten kun je goed wokken voor een snel gerecht met (volkoren) noodles rijst of pasta of voor in een maaltijdsoep. Deze groenten zijn ook heel erg snel klaar! 
Groenten uit blik of pot zijn ook goed te gebruiken: spoel de groenten wel even om voordat je het gebruikt. Hier wordt namelijk vaak zout en suiker aan toegevoegd. 

Peulvruchten
Hoe vaak eet jij eigenlijk peulvruchten? Peulvruchten zijn goedkoop en daarnaast een hele goede vervanger voor vis of vlees.  Peulvruchten zijn bijvoorbeeld linzen, kikkererwten, bruine bonen of limabonen. Deze zijn gewoon in gedroogde vorm (ongekookt/ onbereid) te verkrijgen, maar ook voorgekookt in blikvorm of potje. Met peulvruchten maak je een snelle maaltijdsoep, een goed gevulde wrap, chili con carne of gebruik het door een salade. Dit zijn favoriete recepten bij ons thuis: 


Rode linzensoep met wortel
https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/wortel-linzensoep.aspx?q=linzensoep%20met%20wortel 


Maissoep met kikkererwten en chorizo
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1185962/maissoep-met-chorizo-kikkererwten-en-paprika

 

Vegetarische wraps met bonen
https://www.degezondekok.nl/recepten/lunch/item/75-vegetarische-wraps

 

Linzensalade met bietjes en noten
https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/bietjessalade-met-linzen-hazelnoten-en-geitenkaas.aspx

Vis uit blik 
Vergeet ook niet om 1x per week vis te eten. Je kunt vis uit blik nemen en daar bijvoorbeeld een tonijnsalade mee maken voor op brood of een cracker. Of maak een flensje van ei en doe daar rauwkost en stukjes vis naar keuze bij.. 

Volkorenwraps, volkorenpitabroodjes of afbakbrood
Je kunt deze producten erg goed vullen met groenten, vlees, vis en ei.  Of gebruik eens een Turks brood en vul dit alle restjes groenten, kaas (feta of mozzarella), vlees of ei. Even onder de grill smaakt dit het lekkerste! 
Kijk hier voor inspiratie: https://www.brood.net/recepten/gevogelte/grote-sandwich-van-turks-brood 

Wil je meer inspiratie of recepten? Deze websites zijn ook het bekijken waard!: 
https://studiokook.nl/corona-recepten-21-x-koken-uit-de-voorraadkast-ten-tijden-van-het-coronavirus/

https://chickslovefood.com

Drinkvoeding
spiraal noedels
bottom of page